Nationaal Stilstaan bij Corona

Video afspelen

Evenement

  • Rondreizende interactieve expositie
  • Centrale vraag: Bij wie sta jij stil?
  • Geopend door Koning Willem-Alexander
  • Tijdens een live-evenement
  • Uitgezonden door de NOS

Pandemie

De pandemie was in ons koninkrijk de grootste crisis van de afgelopen 75 jaar. Corona raakte ieder van ons op een andere manier. Er was paniek in de zorg, we konden niet meer naar school of naar ons werk, we mochten niet meer samen zijn.Er was hulp, saamhorigheid, dankbaarheid en liefde, maar ook eenzaamheid, angst, wantrouwen en boosheid. De maatregelen wisselden steeds en we moesten allemaal kiezen hoe we daar mee omgingen. Daarbij raakten we elkaar soms kwijt.

Rondreizende expositie

In opdracht van het Nationaal Comité Stilstaan bij Corona gingen onze redacteuren op zoek naar verhalen uit alle hoeken van ons koninkrijk. We ontwikkelden een rondreizende expositie die ruimte biedt om te herdenken, uitnodigt tot gesprek en vooral zorgt dat we op een andere manier naar elkaar gaan kijken.

Wil je meer lezen? Klik hier om naar de website Stilstaan bij corona te gaan.

“Ik realiseer me eigenlijk nu pas hoeveel verhalen er zijn over corona en hoeveel we met elkaar nog moeten verwerken”
Anoniem

Bij wie sta jij stil?

Elke foto in de tentoonstelling vertelt een persoonlijk coronaverhaal van degene die op de verteller de meeste indruk heeft gemaakt tijdens de crisis. Een verhaal over een ander dus. Maar de expositie is niet af. Alle bezoekers kunnen hun eigen beeld of verhaal toevoegen. De centrale vraag daarbij is: Bij wie sta jij stil?

Nationaal archief

Koning Willem Alexander opende de expositie tijdens een live-evenement dat werd uitgezonden door de NOS. Nationaal Stilstaan bij Corona reist de komende tijd door Nederland. Aan het einde van het project wordt alle opgehaalde informatie ondergebracht bij het Nationaal Archief.